čtvrtek 31. května 2012

NASA se bojí o odložené věci na Měsíci.

 Může za to Google

29. května 2012  14:05
Vyhlášení závodů o dobytí Měsíce společností Google dělá vrásky na čele NASA. Ta se bojí, aby nepřišly k úhoně pozůstatky po misích Apollo, až by na Měsíci přistávaly první soukromé automaty.
Soutěž o dobytí Měsíce soukromníky sponzoruje Google
Google sponzoruje soutěž o dobytí Měsíce soukromníky. | foto: Google
Lidem z Googlu při vyhlašování štědře dotované soutěže o dobytí Měsíce asi nepřipadlo na mysl, jak tím zamotá hlavu NASA. V podmínkách je totiž vyhlášená speciální prémie za snímek lidské techniky na Měsíci. Ten si Google cení na 4 miliony USD (cca 82 mil. Kč).

Závod o Měsíc

Google Lunar X PRIZE
Google vyplatí 20 milionů USD (cca 410 mil. Kč) soukromé organizaci, která jako první dopraví na Měsíc automatické vozítko.
Aby to nebylo tak jednoduché, musí tento stroj urazit na Měsíci půl kilometru a odeslat na Zem snímek ve vysokém rozlišení. Zájemce o cenu by to měl stihnou do roku 2015.
NASA se však obává, že by měsíční prach zvířený přistáním mohl poškodit techniku zanechanou na Měsíci. Vyhlásila proto "karanténní zóny" o poloměru dvou kilometrů kolem míst, kde vesmírné lodi Apollo přistály.
NASA se nebrání cestám vozítek k místům přistání. Výjimkou jsou pouze oblasti, kde na Měsíc dosedly lodě Apollo 11 a Apollo 17 - první a zatím poslední plavidla s lidskou posádkou, která dosáhla oběžnice Země. Podle amerického úřadu jsou tato místa významná z historického hlediska a panuje riziko, že by vozítka mohla poničit například stopy astronautů v měsíčním prachu.
"Jediný chybný krok by mohl navždy poškodit tento poklad lidstva, jehož cena je nevyčíslitelná," uvedla NASA v prohlášení. Zároveň vyzvala účastníky závodu, aby se jejich vozítka nepřibližovala na méně než 75 metrů k místu přistání Apolla 11 a na méně než 225 metrů k místu přistání Apolla 17.
Na místech přistání ostatních lodí z programu Apollo však NASA vozítka uvítá. Úřad totiž má zájem na tom získat detailní snímky své techniky a zjistit, co s ní udělalo 40 let v extrémních podmínkách povrchu Měsíce, kde se střídají žár a mráz a kde jsou přístroje dlouhodobě vystaveny vesmírnému záření.
Informace o dopadu měsíčních podmínek na pozemskou techniku by totiž mohly ukázat cestu, jak stavět budovy na Měsíci pro případ, že by zde jednoho dne vznikla obyvatelná základna.
 
Zdroj: http://technet.idnes.cz/nasa-se-boji-o-techniku-ktera-zustala-na-mesici-po-apollu-pkc-/veda.aspx?c=A120529_130527_veda_vse#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=technet&utm_content=main

Žádné komentáře:

Okomentovat